English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Complexul Patriarhiei

Bucuresti, Muntenia

Telefon021 4067167 relatii publice
021 4067171 relatii bisericesti
021 4067172
AdresaAleea Dealul Mitropoliei, 25
Emailexterne@patriarhia.ro
presa@patriarhia.ro
patriarhia@patriarhia.ro

Descriere

Catedrala Patriarhala din Bucuresti este situata pe Dealul Mitropoliei, In apropiere de Piata Unirii si reprezinta centrul credintei ortodoxe romanesti. In anul 1655 s-au pus bazele patriarhiei de catre domnitorul valah Serban Basarab si 1698 constructia a fost finalizata de catre domnitorul Constantin Brancoveanu.

Biserica poarta hramul "Sfintii Constantin si Elena", a fost sfintita de catre Macarie, Patriarhul Antiohului si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul si episcopii Tarii Romanesti. Primele picturi interioare ale bisericii au fost realizate in 1665.
Biserica este transformata in Catedrala Metropolitana printr-un document semnat de voievodul Radu Leon (1664-1669).
Odata cu aceasta transformare se reface si se mareste vechea locuinta a staretului .

Catedrala Patriarhala impresioneaza prin monumentalitate - 28 de metri lungime interioara-, cu un naos de 14,6 metri si este gazda fiecarei ceremonii religioase oficiale.
In 1688 a fost realizata Biblia de la Bucuresti, prima traducere completa a Bibliei in romana.
Biblia de la Bucuresti este o lucrare de valoare impresionant si a jucat un rol esential in dezvoltarea limbii romane literare.

Arhitectul Gheorghe Simotta adauga intre anii 1932-1935 inca un corp palatului care este in prezent corpul principal al palatului, format din sala mare a Tronului, cancelariile Patriarhiei, apartamentul Patriarhului si alte cateva incaperi.

Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de patriarhie in anul 1925. Astfel Catedrala Mitropolitana a devenit Catedrala Patriarhala, iar resedinta mitropolitului, resedinta patriarhului.

Catedrala Patriarhala este construita in stilul bisericii ridicate de Neagoe Basarab in vecinatatea Manastirii Curtea de Arges intre 1512-1517. Totusi monumentul de la Bucuresti se bucura de o frumusete aparte: construit pe o fundatie mai mare, are un pronaos mai mare si patru coloane identice mai inalte; decorur exterior consta in doua registre separate printr-un brau de piatra alcatuit din trei ciubuce rasucite.

Frescele interioare au fost realizate de catre Dimitrie Belizarie intre anii 1932-1935. Nisa nordica a pronaosului adaposteste moastele Sf. Dimitrie cel Nou, aduse in incinta patriarhiei in 1774 si asezate intr-o racla de argint bogat ornamentata.

In partea sudica a pronaosului se gasesc mormintele primului, celui de-al doilea si celui de-al patrulea dintre patriarhii romani - Miron (d. 1939), Nicodim (d. 1948) si Justin (d. 1968).

Cele patru icoane imparatesti au fost elaborate de Otilia Oteteleseanu si executate in atelierele Institutului Biblic din Bucuresti intre anii 1961-1964 la cererea celui de-al treilea patriarh roman, Iustinian (d. 1977).

Clopotnita a fost ridicata de voievodul Constantin Brancoveanu (1688-1714) si terminata in anul 1698. La exteriorul bisericii, spre altar, coloana cu inscriptii, de forma rotunda, a fost realizata pentru a-i comemora pe mitropolitii Teodosie (d. 1708) si Stefan al II-lea (d. 1738).

"Troita" a fost ridicata in anul 1959 si reprezinta un ansamblu de 3 cruci sculptat in piatra, ce se gaseste la nord de Catedrala.
Se presupune ca cea mai inalta cruce din ansamblu "Troita" dateaza din vremea voievodului Petru Cercel (1538-1585), iar celelalte doua dateaza din 1617 si, respectiv, 1644.

Ultimele postari

^ Top