English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Nicula

Gherla, judetul Cluj

Telefon0722 445015
Persoana de contactParintele Staret Dumitru Cobzaru

Descriere

Manastirea Nicula, localizata aproape de orasul Gherla (judetul Cluj), este de religie ortodoxa de, fiind o manastire de calugari. A fost ridicata pe un platou inconjurat spre sud-vest de Dealul Manastirii, Dealul Carbunari, Podul Mic, Podul Mare si Poiana Luchi, la vest de dealurile Zapodia si Ghergheleul. Despre prima biserica se spune ca a fost ridicata in anul 1552.

Acesta a fost incendiata si a ars impreuna cu tot satul in anul 1602, dar in perioada dintre anii 1700-1712, sihastrul Nicolae a construit tot din lemn, in locul vechii biserici o alta biserica, inchinata Sfintei Treimi. In aceasta biserica a fost adusa si asezata icoana Maicii Domnulu, realizata in anul 1681 de catre preotul roman Luca din Iclod.
Datorita acestei icoane, facatoare de minuni, manastirea a devenit faimoasa in imprejurimi, in Moldova, Muntenia si chiar peste granite.

Profesorul de teologie de la Gherla, Mihail Ivasco (1836-1878) a venit cu initiativa zidirii noii biserici. In perioada dintre anii 1875 si 1879, biserica manastirii a fost construita, iar in anul 1898 a fost tencuita si acoperita cu tabla. In timpul administratiei lui Ioan Ivascov, fratele ctitorului, au fost construite cele doua turnuri ale bisericii, lucrare a zidarului Teodor Catana si fiul sau, lemnarii Ioan Muresan si Alexandru Rus impreuna cu tinichigiul Dumitru Nas, toti originari din Gherla.

Biserica mare, ce poarta hramul "Sfantul Ioan Botezatorul", este zidita din piatra, cu boltitura din caramida, in forma de nava, in maniera stilului neoromanic, conform planului arhitectului italian, Laurentiu Zottieh, cu o lungime de 30,70 metri, o latime de 11,35 metri, cu naos si pronaos foarte incapatoare. Iconostasul este aurit si a fost realizat de catre S. Kertstesiu, originar din Tasnad. In centrul iconostasului se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni. Usa de la intrarea in biserica este facuta din lemn de stejar, avand o sculptura foarte frumoasa. A fost pusa dupa anul 1970, in vremea staretiei Arhimandritului Cleopa Nan.

Pictura a fost executata de catre canonicul Mihail Serban din Gherla, in anul 1883, autorul fiind pictor si compozitor muzical. Pictura actuala este executata in tempera, in maniera stilului bizantin, de catre profesorul pictor Vasile Pascu din Focsani, in anul 1961.
Cladirea chiliilor, construita intre 1913-1920, acoperita cu tabla de zinc, gazduieste si un paraclis ce poarta hramul "Buna Vestire", pentru slujbele de pe timpul iernii, pictat de monahi ai manastirii, in stil Niculean. Are o trapeza impozanta, decorata cu 60 de icoane pe sticla si un numar de sase chilii bine ingrijite, care sunt puse la dispozitia musafirilor.

Noua casa monahala este un edificiu impunator, ce imbina arhitectura brancoveneasca si cea locala, cladita in partea de est a manastirii, avand incaperile grupate in doua niveluri si cu trei intrari. La parter este staretia, iar in fata intrarii principale este situata capela cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae". La etaj se afla chiliile, o incapere arhieresca, una destinata bibliotecii si un salon muzeu. Altarul de vara a fost cladit la 12 km de biserica mare, din lemn de stejar sculptat, acoperit cu tabla zincata. A fost pictat de catre pictorul Sandu Ignat, din Bucuresti, in tehnica fresca, folosind culori vii, in maniera stilului bizantin.

Tehnica picturii pe sticla a patruns in Transilvania prin intermediul scolii de iconari de la manastirea Nicula, acest obicei avandu-si inceputurile in Boemia, Austria si Sudul Germaniei, zone in care traditia manufacturilor de sticlarie s-a imbinat cu religiozitatea populara. Atelierul de icoane pe sticla prin intermediul caruia manastirea Nicula duce mai departe stralucirea geniului artistic romanesc al picturii icoanelor pe sticla, face ca icoanele realizate aici sa fie apreciate si in prezent in Germania, Franta, Italia, Elvetia, Austria.

Muzeul manastirii are in patrimoniu o bogata colectie de icoane pe sticla de la Nicula, Fagaras, Scheii Brasovului, Saliste, Valea Sebesului. Se afla aici si icoane pe lemn din Maramures, somesene si din alte parti ale tarii, din secolele XVI-XVIII, printre care si Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate, din anul 1770. Dintre vechile carti bisericesti mentionam Cazania lui Varlaam din anul 1643, cu diferite inscrisuri pe marginea paginilor din diverse localitati din Transilvania; Biblia din 1795 a lui Ioan Bob, Antologhion din 1773, etc.

Manastirea Nicula este faimoasa prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, iar evenimentul prin care a devenit atat de cunoscuta este faptul ca a lacrimat in anul 1694. In fiecare an, in ziua hramului ei, pe 15 august - "Adormirea Maicii Domnului", mii de pelerini din toate colturile Romaniei vin la aceasta manastire sa se roage la icoana Sfintei Fecioare, care si astazi continua sa faca minuni, asa cum spune legenda.


Ultimele postari

^ Top