English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Probota

judetul Suceava, Bucovina (UNESCO)

Telefon0230 204743
0744 493128
AdresaCom. Colhasca, Sat Probota,

Descriere

Situata in localitatea Probota, din judetul Suceava, Manastirea Probota a fost ctitorita din ordinul domnului Moldovei Petru Rares. Numele acestei manastiri este de origine slava, si inseamna "fratie". Ridicarea sfantului locas si s-a executat sub indrumarea varului domnitorului moldovean Grigore Rosca, ecumenul Manastirii Probota, sustinut si impulsionat de intreaga suflare monahala a timpului si a durat din 1530 pana in 1550.

Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, cu ocazia construirii acestui locas de cult, a decis sa rupa traditia familiei sale princiare si sa oranduiasca manastirea drept viitoare necropola a sa si a urmasilor sai. Astfel, viitorul "cavou" a fost inzestrat cu odoare de pret si mosii. Aceasta decizie se pare ca i-a nemultumit pe calugarii din acea vreme, ce au lasat drept urmare manastirea sa decada.

Initiata de domnitor (dupa Sfantul Gheorghe din Harlau in 1530), Biserica Sfantul Nicolae, este cea de-a doua biserica pictata la exterior care nu beneficiaza inca de o deplina cunoastere a tehnicii de catre mesterii zugravi. Acest lucru condus la degradarea treptata a frescei (pictura murala fiind executata in anul 1532). Planul constructiei este treflat, dupa traditia bizantina, cele trei abside fiind unite printr-un plan central. Biserica Manastirii Probota cu hramul Sfantu Nicolae este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

In ciuda limitarii gamei cromatice a bisericii, nu i-a impiedicat pe iscusitii mesteri sa se ingrijeasca cu atentie de detalii si sa dea viata personajelor si scenelor executate pe peretii sfantului locas. Mesajul transmis prin intermediul acestei picturi murale capata o insemnatate fara precedent datorita vremurilor acelea de mare cumpana atat pentru pentru neam cat si pentru tara, cand trei pericole majore le amenintau aparenta fragilitate, respectiv extinderea otomana, cea poloneza si reforma bisericii.

Dupa caderea Constantinopolului (1453), Ortodoxia cauta sa-si reafirme credinta, sa se replieze, sa-si reuneasca fortele. Gratie acelei perioade de inflorire spirituala au aparut aceste monumente de credinta ale poporului roman. In acest sens se poate concluziona ca Petru Rares a calcat cu destoinicie pe urmele tatalui sau Stefan cel Mare.

Domnitorul Moldovei, Petru Rares, a avut initiativa de a picta manastirile Moldovei la exterior. In acest sens, de-a lungul a catorva decenii, un numar de cinsprezece manastiri moldovenesti au fost impodobite cu fresce de o rara frumusete, incepand cu Sfantul George din Harlau in 1530 si incheiind cu Voronet in 1547. Cu tot acest avant, miscare artistica se stinge din pacate intr-o perioada relativ scurta. Insa pictarea la exterior a manastirilor Rasca si Sucevita in anul 1552, respectiv 1596, reprezinta abaterea de la regula.

Fresca exterioara s-a pastrat aproape in intregime in cazul asezamantelor sfinte de la Humor, Moldovita, Arbore, Voronet si Sucevita. Nu acelasi lucru il putem spune si despre fresca externa a Manastirii Probota care nu rezista decat partial in timp, ca de altfel si la Suceava (biserica Sfantul Gheorghe din cadrul asezarii monahale Sfantul Ioan cel Nou) sau la Rasca.

Pentru prima data apare pe peretii unei biserici moldave "Judecata de Apoi". Contrastul tulburator cu fresca interna, este asigurat de ferestrele gotice. Scopul acestui pridvor se largeste astfel prin simbolistica sa, devenind dintr-o simpla poarta, intrarea spre un alt univers.

Spatiul pronaosului se doreste redimensionat prin ferestrele si cupolele sale. Armonia intrinseca a lacasului monahal este reliefata prin ierarhia tablourilor urmarita de pictorii acestui asezamant monument. Alaturi de primele concilii, imaginea "Fecioarei purtatoare de Dumnezeu (Theotokopos)", a contribuit la consolidarea crestinismul intre popoare de limbi diferite, imaginea lua cu precadere locul cuvantului.

Tocmai prin aceasta reprezentare Petru Rares ca protector al acestui asezamant intelegea sa se distanteze de noile tendinte aparute in sanul bisericii crestine. Astfel putem afirma ca lupta ce se dadea pe acesti pereti, devenea in acest mod istoria unui popor.

Printul Petru Rares, sotia sa Doamna Elena, fiica tarului Despot si urmasii acestora, sunt cei ce se odihnesc actualmente in gropnita bisericii. Executate in marmora si bogat impodobite, pietrele lor funerare sunt realizate dupa cum dicta obiceiul acelor vremi. O atmosfera profunda le inconjoara ramasitele trupesti ce se odihnesc acum la adapostul vremilor ce le-au implinit visurile

Partea de vest a peretelui naosului este reprezentata conform canoanelor fondatorul bisericii (in cazul de fata marele domn si protector al Moldovei - Petru Rares), care inmaneaza lui Iisus Christos, macheta asezamantului bisericesc ridicat prin bunavointa sa prin intermediul Sfantului Nicolae, protector al acesteia.

Importante lucrari de cercetare si restaurare, au fost initiate dupa 1989 de o fundatie japoneza, ce au permis revelarea frescei interioare originale (din anul 1532), care rezistase in mod exceptional repetatelor incecari de refacere a picturilor ale "expertilor" de secol XIX. Epoca moderna si-a adus contributia la revalorizarea monumentului de cult

Ctitoria lui Petru Rares este incheiata dupa incetarea din viata a acestuia, fapt ce a ingaduit realizatorilor ei o evaluare nepartinitoare a contributiilor fiului lui Stefan cel Mare la mentinerea mostenirii spirituale primite. Datorata inchinarii sale la Inalta Curte, a doua sa venire si-a pus amprenta asupra intregii sale opere.

Ultimele postari

^ Top