English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Putna

judetul Suceava, Bucovina

Telefon0230 414055
AdresaLoc. Putna,
Fax0230 414119
Emailmanastirea@putna.ro
magazin@putna.ro
arhondaric@putna.ro

Descriere

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti, despre care Eminescu spunea ca este "Ierusalimul Neamului Romanesc". Situata la 70 de kilometri de Suceva, Manastirea Putna  este prima si cea mai importanta ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, ce strajuieste de peste cinci veacuri tinutul legendar al Bucovinei.

Despre legenda zidirii manastiri aflam de la cronicarul Ion Neculce ce istoriseste astfel: "Stefan-voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariul". Pe actualul teritoriu al manastirii Putna, gratie cercetarilor din 1980-1982, prin descoperirea urmelor unor chilii, s-a atestat exista unei sihastrii. 

De-a lungul veacurilor, Manastirea Putna a trecut prin numeroase incercari, dar care n-au putut intrerupe vietuirea monahale si gratia neincetata adusa lui Dumnezeu. Doar la trei ani dupa ce manastirea a fost terminata, un incendiu a distrus-o, dar a fost imediat recladita. A fost ravagiata din nou, in 1653, de catre armata cazaca a lui Timus Hmelnitchi, ginerele lui Vasile Lupu. Actuala biserica a fost practic refacuta intre anii 1653 si 1662 de catre Vasile Lupu si succesorii sai. Planul bazei urmeaza planul edificiului original, cum s-a putut dovedi cand fundatia primei biserici a fost dezgropata, intre 1968 si 1970.

Intrarea in incinta manastirii se poate realiza pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter si etaj, pe a carui fatada estica se afla stema Moldovei datata din 1471. Turnul a fost zidit in anul 1757 in vremea domnitorului Constantin Racovita, acesta se afla pe latura de est. Construit de mitropolitul Iacov Putneanul in anul 1759, paraclisul manastirii, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este ridicat pe locul vechiului turn clopotnita deteriorat la marele cutremur din 1739. Acesta a fost recladit intre anii 1976-1983, cand i s-au adaugat noi spatii. In perioada 1980-1984, artistii-frati Mihail si Gavril Morosan, au pictat paraclisul in tehnica "a fresco". Ridicata intre anii 1982-1988, pe temeliile celei vechi distruse de habsburgi, noua Casa Domneasca se afla pe latura sudica a incintei.

Unica cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod Stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost finalizata in anul 1481. In el au fost ocrotite, in vremi de tulburare, odoarele acestui sfant locas. In perioada 1653-1662, biserica originala sufera mari modificari. Liniile arhitectonice specifice stilului moldovenesc s-au pastrat. In acest sens, lacasul este alcatuita din cinci incaperi: pridvor, pronaos, gropnita, naos si altar. Se regasesc astfel reunite elemente de arhitectura bizantine, gotice si renascentiste.

Prin cele doua usi laterale ale pridvorului, incadrate cu portaluri de piatra, poate fi accesat interiorul bisericii. Usa masiva prin care se trece din pridvor in pronaos are la partea superioara o pisanie care pomeneste lucrarile de reconstructie ce au avut loc in timpul domniilor lui Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija. Din camera mormintelor (gropnita), tranzitarea catre naos se face printre doua coloane impunatoare ce au substituit, in secolul XVII, peretele despartitor specific liniei arhitectonice stefaniene. La exterior, biserica este incinsa cu un brau rasucit in torsada simbolizand Preasfanta Treime, motiv ce se regaseste si in ornamentatia interioara.
Renumita prin tezaurul sau de broderii, tesaturi, manuscrise, argintarie, obiecte de cult, muzeul este poate cel mai bogat si valoros din tara, pastrand multe obiecte de la Stefan cel Mare.

In patrimoniu lacasului se afla icoane deosebite, dintre care amintim: "Icoana Maicii Domnului cu Pruncul" facatoare de minuni, din secolul al XV-lea si care, potrivit traditiei, a fost adusa in Moldova de Maria de Mangop, a doua sotie a lui Stefan cel Mare. Printre piesele de mare prestigiu se numara celebrul "Evangheliar de la Humor" (1487), Clopotul "Blagovestenie" (daruit in 1490 de insusi Stefan) si "Buga" din 1484, broderii ca "aerul" din 1481, patrafirul din 1504, epitaful din 1490, marea dvera din 1510, acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop din 1477 infatisand portretul acesteia.

"Psaltichia" este un manuscris deosebit de valoros, alcatuit din doua parti distincte, legate la un loc, una scrisa probabil la Neamt, in epoca lui Alexandru cel Bun, iar cealalta in primii ani ai secolului al XVI-lea, la Manastirea Putna. La fel de valoroasa sunt si colectiile de cruci sculptate. La Putna au existat mai multe forme de invatamant printre care, in timpul Arhimandritului Vartolomeu Mazareanul, o scoala superioara de teologie pentru pregatirea clerului din Moldova si o scoala initiata de Mitropolitul Iacob Putneanul (1750-1778). Manastirii Putna ii apartin schiturile Sihastria Putnei, Sfantul Daniil Sihastru si Sfantul Vasile.

Ultimele postari

^ Top