English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Rasca

judetul Suceava, Bucovina

AdresaCom. Rasca,

Descriere

Rezultatul constructiei Manastirii Rasca este efectul mai multor etape succesive. Aceasta isi gaseste originea in Manastirea Bogdanesti, zidita de catre domnitorul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), in jurul anului 1363. Domnitorul Petru Rares a luat hotararea sa construiasca in apropiere o alta manastire, unde sa mute intreaga obste de la Bogdanesti din momentul in care vechiul lacas a fost distrus de catre turci si tatari. In anul 1542, domnitorul Petru Rares (1527-1538, 1541-1546) a zidit aici, in stilul obisnuit al epocii, o biserica de dimensiuni modeste cu hramul Sf. Nicolae. In 1574 aceasta a fost pradata de tatari.

Manastirii Rasca i s-a adaugat un pridvor masiv care a dublat dimensiunile cladirii, intre anii 1611-1617, de catre marele vornic al Tarii de Jos, Costea Bacioc si sotia sa, Candachia. Edificiul a fost la interior impartit prin doua arcuri transversale, insotite de un brau rasucit, in travee, deasupra celei mai largi, inaltandu-se, prin mijlocirea unui rand de arcuri oblice, cea de-a doua turla a bisericii. Turla veche a naosului a fost refacuta cu prilejul lucrarilor de extindere, schimbandu-se radical infatisarea biserici lui Petru Rares.

Manastirea Rasca s-a dezvoltat ulterior si a devenit una dintre cele mai reprezentative asezari monahale din trecutul Moldovei. La inceputul secolului al XVIII-lea, a fost pradata cumplit de tatari, incepand sa decada si sa devina pustie. Manastirea a inceput sa se refaca treptat, in special in perioada staretiei egumenului Calistru Ene (1750-1778), dar nu a mai reusit sa-si recupereze nici vechiul tezaur al odoarelor cu care fusese inzestrata si nici vechea arhitectura.

In anul 1827, pe vremea mitropolitului Veniamin Costachi (1803-1842), staret fiind arhimandritul Isaia (1821-1842), s-au executat numeroase lucrari de renovare a bisericii, deoarece aceasta a fost pradata de catre turci in anul 1821, "cand numai zidul a ramas".

Manastirii Rasca, prin pozitia ei retrasa, i s-a dat si menirea de a fi inchisoare pentru calugarii vagabonzi si indeosebi pentru boierii razvratiti impotriva domnitorului Moldovei. Timp de sase luni, din ordinul domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849), in anul 1844, a fost inchis marele istoric si om de stat Mihail Kogalniceanu (1817-1891), intr-o incapere din turnul clopotnita de la Rasca, motivul fiind vederile sale politice mult prea inovative. A fost amplasata o placa de marmura pe cladirea turnului-clopotnita care atesta acest fapt, la 100 de ani de la moartea sa, la 20 iunie 1991. In perioada marelui razboi pentrui intregirea neamului (1916-1918), calugarii ingrijeau ranitii, iar chiliile manastirii au servit ca spital militar, ingrijit de calugarii batrani.

Din indemnul si staruinta mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei (1909-1934), intre anii 1923-1931, Manastirea Rasca a fost refacuta din cauza ravagiilor unui incendiu. Constructia a fost realizata prin munca si osardia calugarilor, ajutati de popor si de autoritati, fiind terminata reconstructia celor distruse in anul 1931, in timpul staretiei arhimandritului Paisie Cozma. Pe cladirea bisericii a fost amplasata in memoria acestui eveniment o placa de marmura mentionata anterior.

In ceea ce priveste pictura lacasului, reintalnim in cele trei registre ale absidei altarului, scene din viata Sfintei Fecioare Maria si Impartasirea Apostolilor, iar pe peretii naosului sunt reprezentari din Viata si Patimile Mantuitorului - Cina cea de taina, Spalarea picioarelor, Invierea lui Lazar, Iisus in fata lui Pilat, Batjocorirea lui Iisus s.a.

Portetului Sfantului Nicolae din coltul nord-estic al altarului si cu Inmultirea painilor din unghiul nord-estic al naosului, reprezinta exemplul concludent a faptului ca unele dintre picturi au fost lasate cu vechea lor infatisare. Pictura exterioara este reprezentata pe peretele sudic de doua compozitii deosebite: Judecata de apoi si Scara Sfantului Ioan Climax, amintesc maniera de tratare a acestor subiecte de catre pictorii epocii lui Petru Rares.

In pridvorul bisericii se afla si lespedea funerara a mamei lui Alexandru Lapusneanu, iar sub ocnita tabloului votiv, piatra de mormant a episcopului Macarie, cel care a inscris in file de letopiset povestea anilor de domnie ai ocrotitorului sau, Petru Rares. Ambele au fost aduse aici, potrivit traditiei, din pronaosul bisericii.
  • Zidul de incinta - este construit de catre hatmanul Gavriil Coci, fratele lui Vasile Lupu, fiind prevazut cu turnuri la colturi. El a fost reparat si suprainaltat, iar pe latura de nord refacut din temelie in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.
  • Turnul-clopotnita - cu doua etaje, prezinta elemente arhitectonice care permit datarea lui, cu oarecare siguranta, in secolul al XVII-lea.
  • Chiliile - dateaza din secolul al XVIII-lea (cele mai vechi sunt cele de pe latura vestica), fiind construite pe la anul 1766 de catre egumenul Calistru Ene. Intre anii 1830-1840, sub egumenia arhimandritului Isaia, s-au construit si actualele chilii de pe latura sudica si estica, largindu-se totodata si vechea trapeza din 1765.

Ultimele postari

^ Top