English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Manastirea Suzana

Cheia, judetul Prahova

AdresaCom. Maneciu

Descriere

 Manastirea Suzana este amplasata pe Valea Teleajenului, la o distanta de 40 de km de orasul Valenii de Munte si la 14 km de orasul Maneciu, intr-o splendida ambianta naturala.

Manastirea Suzana simbolizeaza un reprezentant al idealitatii si al artei. Manastirea Suzana a fost pomenita in anul 1908 de catre scriitorul Alexandru Vlahuta: "Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga". Acestea impreunandu-se in fata manastirii, formeaza aici o cruce de unde incep spre vale intr-un singur curs.

In 1740 a fost inaltata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa un secol, bisericuta de lemn ce avea hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza vremurilor nefavorabile, a ajuns sa fie inpracticabila si a fost schimbata in 1840 cu alta biserica, ridicata din piatra la initiativa episcopului Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta, maica Suzana Albulet. Dar aceasta biserica n-a tinut decat 40 ani, fiind devastata in urma cutremurului din 1838.

In anul 1880 se initiaza constructia din zid a actualei biserici (a doua de la inaltarea manastirii) stareta fiind maica Natalia Perlea, matusa lui Ionel Perlea, mare compozitor si dirijor roman. Constructia a fost finalizata la data de 25 iulie 1882 si poarta hramul "Sf. Ierarh Nicolae", dupa cum atesta pisania.

Manastirea Suzana mai are o bisericuta - Paraclisul - ridicata in 1911, pe timpul maicii starete Tomaida Perlea, care poarta Acoperamantul Maicii Domnului. Biserica a fost ridicata in stilul arhitecturii muntenesti. Lacasul de cult are forma unei cruci si este compusa din altar, naos si pronaos. Naosul nu este separat de pronaos, constituind un spatiu comun. Pridvorul este inchis, cu plafonul pictat. Biserica prezinta trei turle, una deasupra naosului si doua pe pronaos. Ferestrele sunt mari si au grilaj metalic. Sunt doua ferestre in naos (cate una pe fiecare parte) si 4 in pronaos (cate doua pe fiecare parte). Tampla din lemn prezinta decoratii cu motive florale.

Biserica Suzana impresioneaza prin icoanele imbracate in argint aurit. Pardoseala este din scandura, iar acoperisul din tabla. Pictura bisericii este realizata in ulei si poarta semnatura maestrului Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai buni elevi ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu.

Odata cu restaurarile aduse bisericii in anul 1976, pictura a fost realizata de catre Gh. Vanatoru, cu sprijinul banesc al manastirii. In anul 1971 un incendiu care a avut loc in luna noiembrie a devastat biserica mica, ridicata in 1911, clopotnita si staretia.

Prea Fericitul in adormire Justinian, Patriarhul Romaniei, a decis restaurarea edificiilor devastate de incendiu si in perioada 1972-1974 Arhiepiscopia Bucurestilor a pus acoperisuri noi, a schimbat dusumelele, tamplaria, a zidit in interior si exterior cladirile, a facut de la baza ziduri de sprijin si contraforti, impodobind staretia, clopotnita si biserica mica (paraclisul) asa cum sunt in prezent. Sfintirea lacasului a avut loc la data de 7 dec. 1974 (cu ales fast bisericesc), praznicul Sfintei mucenite Filofteia al doilea hram al innoitului paraclis.

In anul 1965 sunt initiate lucrarile de reparare al intregului ansamblu monahal, restaurandu-se toate locuintele vietuitoarelor, pe care le-a dotat cu bai, instalatii sanitare, instalatie electrica, apa curenta, canalizare (indreptandu-se scurgerea apelor spre raul Stanca ce trece pe langa manastire). Toate au fost facute cu ajutorul banesc al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor si s-au terminat la 12 august 1970.

Curtea interioara a manastirii era ampla, dar cladirile sunt strans legate una de cealalta, compunand un spatiu compact, menit sa tina. Partea libera este pavata cu lespezi de piatra.
In incinta manastirii se gaseste si un muzeu care cuprinde o colectie de icoane pictate pe lemn si sticla imbracate in argint aurit, obiecte de cult, numeroase carti vechi.

Ultimele postari

^ Top