English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Banatului

Timisoara, judetul Timis

Telefon0256 191339
0256 134965
AdresaPiata Huniade, 1
Fax0256 201321
Emailmuzeul.banatului@yahoo.com
Persoana de contactDr. Dan Leopold Ciobotaru

Descriere

Ideea infiintarii Muzeului Banat a revenit "Asociatiei muzeale pentru Banat", intemeiata de Sigismund Ormos (1813-1894) in 1872.
Muzeul Banat este format in prezent din 3 sectii, sectia de arheologie si istorie, sectia de stiintele naturii si sectia de arta.

Sectia de arheologie si istorie a Muzeului Banat prezinta evolutia traiului omenesc in zona, incepand din neolitic: descoperirile de la Hodoni - Pocioroane, Zorlonetu Mare si, mai ales, sanctuarul de la Parta, ce intareste rolul Banatului ca legatura intre culturile preistorice din sud si nord. Sanctuarul neolitic de la Parta este una din atractiile turistice ale sectiei, prezentand un impresionant tezaur de piese ce apartine culturilo Tisa si Vinca.

Epoca Bronzului este pusa in evidenta prin prezenta uneltelor, podoabelor, ustensilelor casnice si ceramicii provenind de la Periam si Pecica, din necropola de la Cruceni, Pesac, Anina etc. Epoca Fierului, in ipostazele sale ( Hallstatt si La Tene), este bine evidentiata prin asezarile dacice la Sacosu Mare, Padurea Veche.

Descoperirile facute la Tibiscum ( Jupa) in 1924 etaleaza in fata turistului obiecte specifice castrelor si asezarilor civile ce evoluau alaturi: ceramica diversa, statuete, arme si harnasament, fragmente arhitectonice, inscriptii, piese de arta funerara, numismatica.
De asemenea o atractie turistica reprezinta atelierele de margele ce marcheaza istoria celui mai insemnat centru roman din Banat din sec. II-III. La toate acestea se adauga o colectie numismatica ce contine piese grecesti, romane, dacice, bizantine si o larga clasa de obiecte ceramice, arme, podoabe ce acopera epoca migratiilor din sec. III-IX.

Istoria medievala a Banatului si mai ales a centrului acestuia, Timisoara, este bine reprezentata printr-o colectie de obiecte, insemne si produse de breasla. De asemenea o ampla documentatie atesta istoria franghierilor, curelarilor, selarilor, tamplarilor, pantofarilor, tabacarilor, cizmarilor, cele ale pescarilor si macelarilor, lumanararilor sau ale constructorilor de orgi si instrumente muzicale.

Castelul Huniazilor se regaseste pe lista fortificatiilor Banatului ce sunt reproduse in muzeu cu ajutorul numeroaselor arme, piese de harnasament, elemente de arhitectura, obiecte din ceramica, desene si planuri cartografice. Sunt bine reprezentate si lacasele de cult ale popoarele ce ocupau in perioada medievala Banatul ( in special svabii, colonie germana).

De asemenea, istoria moderna a provinciei ramane intiparita in mintea vizitatorului prin numeroase obiecte ce atesta dezvoltarea legaturile dintre Occident si Orient, importanta economica a Dunarii.
Revolutia de la 1848 si Marea Unirea (1 decembrie 1918) raman in isoria Banatului prin intermediul unui vast portofoliu de obiecte.

Sectia de Stiintele Naturii reprezinta descendentul Societatii de Stiintele Naturii din Timisoara( 1873-1918) ce si-a propus in acei ani dezvoltarea stiintelor naturii, determinarea conditiilor naturale ale Banatului. Pe langa Muzeul de Stiinte ale Naturii, se infiinteaza si o biblioteca de specialitate, se creaza primele expozitii unde se infatiseaza elemente ale naturii prin modalitati moderne de expunere , prin biogrupuri si diorame. In aceasta perioada se remarca personalitati ca Grigore Antipa la Bucuresti si D. Lintia la Timisoara.

In 1954, Muzeul de Stiintele Naturii devine parte integranta a Muzeului Banatean, avandu-si locatia in Castelul Huniade, la etajul II.
Intre anii 1984-1985, Sectia de Stiintele Naturii este demolata aproape in intregime din cauza restrangerilor politice din acea vreme.
In prezent, turistii se pot bucura de expozitii permanente precum "Flora si fauna Banatului", "Evolutia omului", "Evolutia vietuitoarelor", si "Mineralogie".

Cu o colectie impresionanta de peste 50 000 de piese muzeale, Muzeul de Stiintele Naturii reprezinta un obiectiv turistic ce atrage atentia vizitatorului prin colectii precum cea de paleontologie, colectia de roci si minerale, colectia de plante presate (Herbarul), colectia de fluturi (Lepidoptere), colectia de gandaci (Coleoptere), colectia de pasari (Ornitologie).

Sectia de arta a Muzeului Banatului din Timisoara se regaseste in incinta Palatului Baroc situat in Piata Unirii. Sectia de arta isi are inceputul in anul 1879 cand se fac primele  inregistrari de obiecte de arta si pictura. Colectia propriu-zisa a muzeului reprezinta o donatie importanta de catre istoricul si colectionarul de arta Ormos Zsigmond (1813-1893),unul din fondatorii muzeului din Timisoara, colectie ce curpinde o parte importanta din pictura europeana (italiana, flamanda, olandeza, germana, austriaca, maghiara, romaneasca).

De-a lungul anilor, s-a urmarit dezvolatrea sectiei de arta prin completarea colectiilor cu picturi, in special romaneasca, moderna si contemporana, arta decorativa, mobilier. Incepand cu anul 1986, sectia de arta functioneaza in aripa de est a Palatului unde se organizeaza periodic expozitii temporare de colectii, in colaborare cu alte muzee, cu institutii profesioniste de profil, sectia neavand o expozitie de baza permanenta.

Program: 9 - 17, Luni- inchis.
Ultimele postari

^ Top