English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Cezar Petrescu

Busteni, judetul Prahova

Telefon0244 321080
AdresaTudor Vladimirescu, 1

Descriere

Muzeul Cezar Petrescu se gaseste in incinta unei case cumparata in anul 1937 de la o familie de avocati din capitala. Scriitorul Cezar Petrescu dorise, dintotdeauna, sa gaseasca un loc unde sa lucreze in liniste si a reusit sa-si implineasc acest vis, abia la varsta de 45 de ani.

Casa din Busteni a fost resedinta scriitorului in ultimii 24 de ani din viata. La moartea acestuia, in anul 1961, casa a fost daruita de catre familie statului roman, una dintre surorile scriitorului ajungand primul muzeograf al acestui lacas memorialistic. Casa scriitorului a suferit o singura schimbare si anume daramarea celor doua dormitoare de la parter - al mamei si al sotiei, si transformarea lor, prin crearea unei arcade si acoperirea ferestrelor, intr-o colectie de exponate.

In sala astfel aranjata, pot fi admirate portrete ale parintilor si ale bunicilor lui Cezar Petrescu, intreaga colectie ce insumeaza 57 de volume de proza publicate in timpul vietii scriitorului, structurate tematic, cateva lucrari grafice, fotografii din epoca si o succinta evocare a locuintelor pe care Cezar Petrescu le-a avut in Bucuresti.

Cezar Petrescu
a fost primul dintre cei sapte copii pe care Dimitrie si Olga Petrescu i-au avut, fiind urmat de un frate si cinci surori. In 1907 copiii au ramas fara tata, iar Olga Petrescu s-a mutat dintr-o comuna de langa Roman, la Iasi, oras unde avea o casa primita drept mostenire de la parintii sai. Aici, Cezar Petrescu a urmat cursurile liceului si a terminat Facultatea de drept, desi nu a profesat niciodata ca jurist.

In timpul studentiei, s-a angajat ca gazetar, activitate pe care a iubit-o foarte tare si care i-a l-a finantat pe tot parcursul vietii.
In 1918, Cezar Petrescu a lasat Iasiul pentru Bucuresti. Pastrandu-si functia gazetar, a debutat ca prozator abia in primavara anului 1922, la 30 de ani, cu volumul de nuvele "Scrisorile unui razes" volumul primind doua premii, Premiul Academiei Romane si Premiul Societatii Scriitorilor. Aceste premii l-au impulsionat pe Cezar Petrescu sa se consacreze definitiv scrisului.

In anul 1927, este publicat primul roman, "Intunecare", opera considerata de critica literara drept apogeul intregii sale opere scriitoricesti. Cezar Petrescu a adus un lucru indeit in literatura romana, dorind sa scrie o cronica a societatii romanesti a secolului XX, cronica pe care a impartit-o in sase cicluri. Primul ciclu - "Rodul pamantului" - descrie viata oamenilor de la tara. Celelalte cicluri au fost "Razboi si pace", "Targurile unde se moare", "Capitala care ucide", "Fantasticul interior" si "Satyricon".

Literatura pentru copii este, fara indoiala, cea mai cunoscuta a autorului, "Fram, ursul polar" fiind cea mai populara opera a lui Cezar Petrescu. Ceea ce este mai putin cunoscut despre aceasta carte este ca a fost scrisa in doar doua saptamani.

Pe langa sala documentara, la parter, pot fi vazute sufrageria, unde scriitorul servea masa si biroul de primire. In holul de la parter a fost aranjata o mica expozitie de tablouri si sculpturi donate de artisti care ii erau prieteni si il vizitau adesea pe Cezar Petrescu la Busteni: trei statui donate de sculptorul Oscar Han - Horea, Closca si Crisan, precum si panze ce poarta semnatura unor pictori ca Aurel Jiquidi, Gheorghe Lowendal, Horatiu Dimitriu, Iosif Iser sau Anatol Vulpe.

La etaj, poate fi admirat biroul de iarna al scriitorului, locul unde a creat majoritatea lucrarilor sale. Fotoliul de la birou era special amplasat cu spatele la usa, cu spatele "la ispita", dupa cum afirma Cezar Petrescu (ispita de a parasi masa de lucru ).

Tot la etaj, pot fi vazute biblioteca scriitorului, o veranda, un birou de oaspeti si un salon de presa - o incapere folosita pentru activitatile sale gazetaresti. Aici, au fost legate in jur de 5.000 de ziare in care scriitorul a scris de-a lungul vremii: "Hiena" si "Gandirea", reviste pe care le-a fondat, sau "Dimineata", "Adevarul", "Cuvantul" si "Curentul".

Program de vizita
: marti - sambata 9:00 - 17:00.

Ultimele postari

^ Top