English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Dunarii de Jos

Calarasi, judetul Calarasi

AdresaSf. Nicolae

Descriere

Situat langa primarie, pe strada Sf. Nicolae, in spatele bisericii cu acelasi nume, muzeul Dunarii de Jos Calarasi a luat fiinta in 1950 si functionat din anul 1951 intr-o casa nationalizata cu 6 incaperi. Muzeul are profil arheologic, a inceput sa functioneze propriu-zis in anul 1954, ca urmare cresterii rapide a patrimoniului.

Dezvoltarea de care s-a bucurat patrimonial muzeului se datoreaza unui grup de intelectuali entuziasti printre care ii amintim pe: Nita Angelescu - primul director al muzeului, Vasile Culica, Iatan Constantin, Gheorghe Florea s.a. Gratie sarguintei lor au fost descoperite multe rezervatii arheologice si monumente istorice, iar cresterea patrimoniului a generat autoritatile vremii sa schimbe in mai multe randuri localul in care functiona muzeul.

Sectia de istorie si arheologie a fost intre 1968 - 1981 parte a Muzeului Judetean Ialomita.
Evolutia acestui muzeu este ampla: in anul 1981, Sectia Arheologie se transforma in Muzeul Judetean Calarasi, pentru ca in anul 1990 sa devina Muzeul Dunarii de Jos.
In cadrul sectiei si-au desfasurat activitatea intelectuali precum: Apostol Atanasiu, Niculae Conovici, Crisan Museteanu, Radu Lungu, Tudor Papasima, Pavel Susara, Paul Damian, Traian Popa s.a.

Ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirea este monument de arhitectura ce detine colectii de etnografie si de arta romaneasca moderna si contemporana.
Muzeul prezinta publicului expozitii tematice: piese de arheologie (ceramica, figurine antropomorfe si zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana - Malu Rosu, plastica antropomorfa de epoca romana, colectie de opaite romane, ceramica smaltuita si podoabe bizantine de la Pacuiul lui Soare), numismatica antica si medievala, exponate care ilustreaza istoria locala.


Muzeul Dunarii de Jos este organizat pe doua sectii: serviciul Arheologie, respectiv sectia arta, etnografie, restaurare – conservare.
Primul dintre cele doua sectii are o activitate ce se axeaza in principal pe cercetarea arheologica sistematica, de salvare si de teren, supravegherea arheologica, organizarea de manifestari cu specific arheologic (expozitii, simpozioane, comunicari stiintifice etc).
In anul 2003, determinati de schimbarile economice care aveau loc in judetul Calarasi, Muzeul Dunarii de Jos infiinteaza Serviciul Arheologie. In cadrul acesteia isi efectuaza activitatea 4 arheologi, doi muzeografi, 2 conservatori si un restaurator si personal auxiliar.

In cadrul celei de-a doua sectii, colectia de arta a Muzeului Dunarii de Jos a fost initiata de primul director al institutiei Nita Anghelescu. Aceasta a fost dezvoltata ulterior de criticul de arta Pavel Susara si de Bogdan Pantu. Un numar de 518 de creatii interbelice si contemporane, insemnand pictura, sculptura, grafica si arta decorative, compun acest patrimoniu. Toate acestea provin din achizitii, donatii, din tabara studenteasca de creatie din anul 1984, unele au fost transferate in proprietatea muzeului de la fostul Comitet de Cultura si Educatie Socialista, iar altele provin din depozitele Muzeului Judetean Ialomita.

Traditiile si obiceiurile acestor locuri, prin cercetari de teren care au dus la cresterea considerabila a patrimoniului etnografic, sunt domenii de activitate ce au trezit interesul personalului acestui muzeu calarasean. In anul 1971 a fost infiintata la Slobozia, sectia de etnografie a Muzeului Judetean Ialomita, care a primit in primii ani de existenta expozitii cu profil etnografic, care puneu in lumina diferite aspecte ale vietii rurale din Campia Munteniei. Sediul administrativ al Muzeului Judetean Ialomita cu cele doua sectii: Sectia de etnografie la Slobozia si sectia de arheologie la Calarasi a fost stabilit la Slobozia. Datorita noii organizari administrativ – teritoriala din anul 1981, s-au infiintat judetele Ialomita si Calarasi. In acest sens, Sectia de Arheologie de la Calarasi a devenit Muzeul Judetean Calarasi, astazi Muzeul Dunarii de Jos. O mare parte a pieselor de etnografie ajunse in colectiile muzeului pana in 1981, se afla la Muzeul Judetean Ialomita, din Slobozia.

Actualmente, Muzeul Dunarii de Jos are in desfasurare un important program international “Gospodaria taraneasca la Dunarea de Jos", pe o perioada mai lunga. Prin acest program se doreste sa marcheze o revigorare a traditiilor populare romanesti si a vietii rurale in zona Dunarii de Jos. In incinta sectiei de etnografie si arta populara a Muzeului Dunarii de Jos, mai exact spatiul de expozitii temporare, constituie cadrul ideal pentru realizarea unei expozitii permanente, unde vor fi expuse cele mai importante piese de etnografie pentru viata rurala a acestor locuri in sec. XVIII – XX. In cei peste 50 ani de existenta a colectiei de etnografie si-au indeplinit activitatea la Muzeul Dunarii de Jos o serie de specialisti in domeniul etnografiei: Nita Anghelescu, Liviu Mihailescu, Razvan Ciuca, Elena Ciobanescu, Alexandru Vladareanu, Dorina Oarfa, Marian Burciu, Gabriel Bunghez.

Astazi activitatea de restaurare este sustinuta de catre doi experti in restaurare ceramica. Activitatea acestora se desfasoara atat in cadrul laboratorului cat si prin intermediul laboratorului mobil de restaurare, pe santierele arheologice de la Gradistea Coslogeni, Sultana Malu Rosu, Mariuta La Movila, Cascioarele, Durostorum etc.

Mod functionare:

Muzeul Dunarii de Jos este deschis pentru publicul vizitator zilnic intre orele 10-18.

Ultimele postari

^ Top