English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul Judetean de Arheologie Maramures

Baia Mare, judetul Maramures

Telefon0262 211927
AdresaMonetariei, 1-3
Fax0262 211927
Emailoffice@maramuresmuzeu.ro

Descriere

De la inceputurile sale, cumpana dintre secolele XIX si XX, Muzeul Judetean de Arheologie Maramures si-a propus achizitionarea si colectarea de obiecte valoroase si variate din diferite domenii de activitate, din cele mai vechi timpuri, pana in epoca moderna. In acest sens, Muzeul Judetean de Arheologie Maramures contine piese extrem de diverse ca factura si provenienta, dar si ca importanta stiintifica, documentara si muzeistica, obtinute in cea mai mare parte prin donatii.

Din totalitatea artefactelor ce se gasesc la acest muzeu amintim: piese egiptene, grecesti sau romane, obiecte preistorice, topoarele de piatra neolitice de la Ilba, toporul de cupru de la Baia Mare, topoarele de bronz de la Gaura (Valea Chioarului) si Ilba, spada de bronz de la Iedera sau inelul de aur de la Seini etc.

Activitatea de cercetare profunda si sistemica a trecutului istoric al zonei de nord al tarii, demarata de muzeul din Baia Mare dupa 1950, si-a indreptat atentia spre zona Eriului si Nirului. Aici s-au realizat cercetari la cimitirului din epoca bronzului de la Pir, unde s-a recoltat un foarte bogat si variat material arheologic, facandu-se in acelasi timp, pentru prima data in Romania, observatii cu privire la ritulul de inmormantare practicat de purtatorii culturii Otomani.

Au urmat saparaturi in zona Carei, cel mai important santier fiind cel de la Berea-Ciumesti, unde, pe parcursul mai multor campanii, au fost urmarite mai multe obiective, incepand cu neoliticul, cele mai insemnate fiind cele referitoare la epoca bronzului, latenul celto-dacic, epoca romana si postromana. Primele sapaturi realizate in zona Sighetu-Viseu, in patru puncte, cu materiale apartinand unor epoci distantate intre ele cu multe secole: Sighetu Marmatiei - epoca bronzului, Oncesti - epoca dacica si medievala, Cuhea (Bogdan Voda) - epoca bronzului si medievala, Ieud - epoca medievala. sunt urmate de sapaturile de la Giulesti, Sarasau si Sighetu Marmatiei, toate avand ca obiectiv statiuni medievale, de la Calinesti - asezare dacica de epoca romana, Craciunesti - asezare de slavi timpurii, Tisa - asezari din perioada de tranzitie spre epoca bronzului, din Hallstatt si din epoca medievala timpurie.

Atentia primordiala este indreptata in zona Oarta-Bicaz. Aici au fost depistate cateva obiective de un exceptional interes stiintific. Dintre acestea, cel mai important este sanctuarul din epoca bronzului de la Oarta de Sus, edificat de comunitatile Wietenberg. Cercetarea acestui obiectiv a permis relevarea unei multitudini de aspecte legate de viata spirituala a populatiei de la mijlocul mileniului II a. Chr., cu conexiuni variate in timp si spatiu.

Un obiectiv deosebit pentru cercetarea maramuresana a fost si cultura Suciu de Sus, unica cultura arheologica ce isi are statiunea eponima in judetul Maramures. Sapaturile realizate la Oarta de Jos, Oarta de Sus, Bicaz, Vad, Lapusel, Mesteacan, Valenii Somcutei etc, au contribuit la cunoasterea acestei culturi a epocii bronzului cu o larga raspandire teritoriala si cu o ceramica splendid ornamentata. Aceasta a fost comparata de V. Parvan cu ceramica contemporana din Creta.

Cercetarile realizate in zona Lapus, Suciu de Sus, Libotin, Bicaz etc., au atestat existenta, in secolele de sfarsit ale mileniului II a. Chr., a unei populatii extrem de numeroase in nordul Transilvaniei, stapana pe importante bogatii naturale, minereuri neferoase, sare, lemn, care a avut si un rol politic-militar mai deosebit.

Gratie sapaturilor desfasurate la Calinesti, Sarasau, Craciunesti, Mesteacan, Valenii Somcutei, Prislop si mai recent la Lapusel au pus in lumina elemente deosebit de distinctive, care atesta continuitatea de locuire, dar si caracterele particulare ale acestei locuiri. 
Actualmente sapaturi de sub egida muzeului au loc in centrul istoric al orasului Baia Mare. Descoperirile aduc contributii deosebit de valoroase la cunoasterea preocuparilor locuitorilor de aici in perioada de intemeiere a localitatii.

Tezaur

•Descoperiri arheologice la Oarta de Sus, 20 exemplare: Bratara de aur masiv, cca 1500 i.H.; inele de bucla, cca 1500 i.H.
•Descoperiri arheologice la Lapus, datand din epoca bronzului, 448 exemplare: inel de aur; perle de aur.
•Descoperiri arheologice la Oarta de Sus, datand din epoca bronzului: bratara fragmentara; inel; inel de bucla; inel din argint.
•Inel de aur, 4 exemplare, descoperit la Batarci.
•Tezaurul de monede romane descoperit la Oarta de Sus , 503 exemplare din argint, (Nero, Vitellius, Vespasian, Nerva, Traian, Adrian, medalie republicana romana)

Info

Program vizitare:

Luni: Inchis;
Marti - Vineri: 9 - 16;
Sambata - Duminica: 10 - 14.

Tarife

Taxa vizitare:
•Adulti: 2 Ron;
•Copii, Pensionari: 1 Ron;
Taxa foto: 5 Ron;
Taxa filmare: 10 Ron.

Ultimele postari

^ Top