English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul National de Arta

Cluj-Napoca, judetul Cluj

Telefon0264 196952
AdresaPiata Unirii, 30

Descriere

Muzeul National de Arta Cluj - are in posesie o zestre deosebit de valoroasa de arta romaneasca si europeana: pictura, arta decorativa (secolele XV-XX) si grafica.

Fondat in anul 1951, muzeul a beneficiat inca de la infiintarea sa, de unele fonduri mai vechi: o parte mai mica din colectia de curiozitati, piese de mobilier, orfevrarie si arta plastica europeana, provenind de la Muzeul Ardelean si in special colectia cunoscuta sub numele de "Pinacoteca Virgil Cioflec".

De numele lui Virgil Cioflec (1876-1948), autor al unor monografii de referinta dedicate pictorilor Stefan Luchian (1924) si Nicolae Grigorescu (1925), si al unor scrieri obiective despre arta publicate in presa acelei vremi, se leaga un act de cultura de mare importanta pentru viata culturala Clujului interbelic: donarea colectiei sale de arta romaneasca, Universitatii Clujene (1929-1930).

Deschiderea vizitelor publice a pinacotecii Virgil Cioflec (1933) insemna, de fapt, deschiderea primului muzeu de arta romaneasca moderna la Cluj, al carui succesor a fost Muzeul National de Arta Cluj. Muzeul este gazduit de o importanta cladire in stil baroc din secolul XVIII, opera a arhitectului de origine germana, Johann Eberhard Blaumann.

Etajul palatului a fost destinat Galeriei Nationale. In anul 1990, Galeria Nationala a fost inchisa pentru reorganizare, lucru impus de starea avansata de degradare a cladirii si de necesitatea de a organiza expunerea permanenta in functie de noile cercetari si de obiectele ahizitionate sau donate pana la acel moment.

Printr-o restaurare atenta, locul de expunere generos de la etajul palatului Banffy a redobandit o structura foarte asemanatoare cu acea originara, fiind in acelasi timp perfect potrivit functiei de muzeu de arta.

A fost selectat un numar de 325 de piese de pictura si sculptura, carora li s-au pregatit o structura de expunere (restaurare, conservare rame, socluri) potrivita valorii lor artistice deosebite.

Noua paginatie a Galeriei Naţionale, redeschisa pentru vizitare publica in luna ianuarie a anului 1996, a propus o sinteza de patru secole de arta romaneasca, punand accentul pe fenomenul artistic din zona Transilvaniei: altarul de la Jimbor (secolul XVI), pictura BIedermiir, arta in stilul anului 1900, avangarda, artistii legati de Scoala Superioara de Arte Frumoase si de Centrul Artistic Cluj: Alexandru Popp, Pericle Capidan, Szolnay Sandor, Catul Bogdan, Romul Ladea, Aurel Ciupe, Alexandru Mohy, Tasso Marchini, Szervatius Jeno, Petre Abrudan, Theodor Harsia, Petre Abrudan, Nagy Albert, Petre Abrudan, Anton Lazăr, Virgil Fulicea, Ioan Sima, Constantin Dinu Ilea, Egon Mark Lovith.

Talentul artistilor este ilustrat in cadrul galeriei prin piese de referinta din creatia acestora, urmarindu-se atat evidentierea unor aspecte caracteristice ale multiculturalitatii specifice spatiului transilvanean, cat si sugestia relatiilor complexe dintre arta din Romania si cele mai importante tendinte ale artei din Europa.

Muzeul integreaza in sinteza de arta nationala postbelica valori deplin consacrate, realizate in Transilvania si in special la Cluj, dar ramane receptiv si la creatiile mai recente. De aceea, trei sali aferente Galeriei Nationale au fost destinate gazduirii expozitiilor temporare ale artistilor romani afirmati in ultimele decenii.

Dintre expozitiile temporare organizate si deschise in cursul aceluiasi an in acel spatiu, mentionam: expozitia de pictura Ioan Aurel Muresan si expozitia de pictura si sculptura Onisim Colta - Gavril Abrihan.
Ultimele postari

^ Top