English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Bucuresti, Muntenia

Telefon021 3158207
021 3157056
AdresaCalea Victoriei, 12
Emaildirect@mnir.ro

Descriere

Muzeul National de Istorie a Romaniei defineste in ochii vizitatorului o imagine detaliata a istoriei Romaniei cu ajutorul celor mai valoroase piese prezente in patrimoniul national, intr-o desfasurare armonioasa si logica.

Muzeul National de Istorie a Romaniei
au fost deschis publicului in 1972 si reprezinta pentru pentru cultura romaneasca cel mai important depozitar de obiecte valoroase ale patrimoniului istoric.

A fost creat cu sprijinul si eforturile unor mari profesori universitari, cercetatori si muzeografi. Ideea infiintarii unui Muzeu National dateaza inca din anul 1834 cand a luat fiinta, in cadrul colegiului Sf. Sava din Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala si Antichitati. Acest muzeu a fost creat in mare parte cu srpijinul vornicul Mihail Ghica care a facut a donat intreaga sa colectie de antichitati.

Muzeul National de Istorie a Romaniei se gaseste in centrul Bucurestiului, in incinta cladirii fostei Poste Centrale, monument istoric de secol XIX (construita intre anii 1894-1900 pe ruinele unui han distrus de incendiu la 1847) cu o arhitectura in stil neoclasic, lucrare a arhitectului Alexandru Savulescu.

Muzeul National de Istorie a Romaniei ofera publicului doua expozitii de baza :
Tezaurul Istoric si Lapidarium (incluzand si copia Columnei lui Traian).

Sala Tezaurului Istoric ilustreaza peste 3.000 de exponate, piese din aur si pietre pretioase, descriind astfel etape importante, evenimente si nume importante din trecutul si civilizatia Romaniei.

Frumusetea si valoarea piesele de aur dainuie in istorie de peste 7000 de ani. Printre cele mai mai reprezentative obiecte din tezaur ale salii : cele mai vechi obiecte din aur prelucrate pe teritoriul Romaniei (mileniul V i.Hr.), tezaure de podoabe si insemne de autoritate apartinand tracilor nordici (mileniul II i.Hr.) si regilor geto-daci (secolele V-III i.Hr.), dovezi scrise in aur ale convietuirii dacilor cu romanii (secolele II-IV d.Hr.), orfevrarie princiara si ecleziastica medievala din Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca (secolele XIII-XVIII), tezaure din vremea migratiilor (celebrul tezaur de la Pietroasa, Buzau, numit si "Closca cu puii de aur" (secolul V)), obiecte personale ale suveranilor Romaniei moderne, insemne regale si piese ilustrand evenimente istorice importante, cucerirea independentei de stat 1877-1878, realizarea statului national unitar roman in 1918, bijuterii de aur, platina, cu pietre pretioase si semipretioase (secolele XIX-XX).

Sala Tezaurului este un obiectiv turistic esential pentr pasionatii de istorie, reusind sa evoce istoria teritoriului romanesc prin colectii impresionante de scrieri in aur si pietre scumpe, in care fiecare obiect are o identitate proprie, la care se adauga o poveste fascinanta, derulata din momentul in care metalul a devenit artefact, pana in momentul expunerii lui intr-o vitrina.

Expozitia Lapidarium este dispusa pe doua nivele, intr-o sala special construita.
La nivelul inferior se gaseste copia Columnei lui Traian, iar la cel superior diferite piese din piatra antice si medievale, expuse cronologic.

Columna lui Traian prezinta o banda in spirala de 200 metri, aranjata oblic pe fusul coloanei, fiind cea mai mare sculptura in relief din toata antichitatea.

Opera a arhitectului Apolodor din Damasc, columna lui Traian are reprezentate pe reliefuri scene infatisand cele doua razboaie daco-romane din anii 101-102, 105-106 d.Hr., impunandu-se scenele de lupta sau cele in care imparatul Traian se adreseaza armatei, scene in numar de 154.

Columna lui Traian este un monument comemorativ si funerar valoros (in antichitate a adapostit urna de aur a imparatului Traian), dar si un important document istoric deoarece prezinta desfasurarea celor doua razboaie daco-romane, ramanand in istorie una din putinele dovezi ce atesta existenta acestor raboaie.

Restul de lucrari s-au pierdut, inclusiv cea a imparatului Traian, "Dacica", despre care se spune ca ar fi fost folosita drept model pentru sculptarea columnei.

Colectia de piese antice si medievale din marmura, calcar, gresie, descoperite pe teritoriul Romaniei, incadrate cronologic intre secolul IV i.Hr. si secolul XVIII, este expusa la nivelul superior al muzeului.

Piesele sunt expuse in grupuri : decrete, monumente funerare, onorifice, votive, piese arhitectonice grecesti si romane, romano-bizantine, statui, plastica funerara si decorativa medievala, reprezentante ale stilurilor romanic, gotic tarziu, renasterii transilvanene sau stilului brancovenesc.


Ultimele postari

^ Top