English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de Istorie

Sibiu, judetul Sibiu

Telefon0269 218143
AdresaMitropoliei, 2

Descriere

Cel mai important ansamblu de arhitectura civila gotica din Transilvania , muzeul de istorie este gazduit de complexul de cladiri al Primariei Vechi (numit si Casa Altemberger - Pempfflinger), compus din opt corpuri de cladire. In vederea amenajarii muzeului de istorie intre anii 1967 – 1988, cladirea a fost supusa unor ample lucrari de restaurare. In acest sens ea a fost cercetata pentru prima data sistematic.

S-au putut, deci, stabili etapele de constructie, aspectul initial al turnului-locuinta si identitatea unuia din mesterii care au contribuit la constructii. Desi cercetatorii mai au opinii controversate, vom aminti faptul ca, in conformitate cu opinia restauratorului cladirii, arhitectul Hermann Fabini, cladirile ridicate de catre Thomas Altemberger, primar al Sibiului (1470-1491) si jude regal, au luat locul unor case mai vechi existente pe parcelele respective. Datarea se presupune pentru etapa initiale, pentru anii 1475 - 1485.

Aflat in coltul de sud-vest al ansamblului, turnul-locuinta este produsul fazei de constructie datorate lui Thomas Altemberger. Asa cum demonstreaza sapaturile arheologice a luat locul unei case de lemn.

Este o constructie de plan patrat ce se inalta pe o inaltime de trei etaje. Bowindow-ul, vazut dinspre curte, la primul etaj, are o fereastra gotica dreptunghiulara tripartita cu baghete Incrucisate. Etajul urmator detine o fereastra similara, pe cand la ultimul etaj apare doar o fereastra bipartita. Conform solutiei oferite arhitectului restaurator H. Fabini, acoperisul este abrupt, fiind refacut, ca si ultimul etaj. Acesta tine de dispozitia turnului-locuinta din curtea casei Haller. La parter se gaseste un vast spatiu impartit in patru travee, cu bolti in cruce sprijinite pe un stalp octogonal central, dispozitie ce se repeta si la etajul intai, unde accesul se realizeaza printr-o usa cu un cadru de baghete incrucisate . Se pare ca incaperea de la acest etaj a servit ca sala de receptii. Partea superioara a cadrului de usa are un arc in acolada, cu doua blazoane de o parte si alta. Thomas Altemberger si sotia sale Afra de Salzburg sunt posesorii.

Existenta blazonului lui Altemberger este si un termen aproximativ de incadrare a etapei de constructie, etapa care, asa cum vom vedea, cuprinde si executia corpului de cladire alaturat in directia nord. In interiorul, prin intermediul unei constructii poligonale adosata turnului, se afla o scara spiralata, se poate patrunde la etajele al treilea si al patrulea, ambele incaperi neboltite fiind uzate in trecut drept camere de oaspeti (H. Fabini, Turnuri de patricieni In Sibiu la sfarsitul evului mediu).

Construita tot de Thomas Altemberger, aripa de cladire alaturata spre nord, este formata din doua niveluri, parter si etaj. Elementele cele mai importante se afla la nivelul parterului: ne referim la loggia ce ni se infatiseaza in momentul in care, prin trecerea boltita, am ajuns in curtea din spate, formata intre zidul cladirii si zidul incintei a III-a de fortificare. Aici, una din incaperile boltite in cruce ale parterului prezinta o loggie compusa din doua travee. Cele doua arcade corespunzatoare, realizate prin ogive in arc frant, sunt sustinute de console executate artistic. Trei dintre ele sunt formate din busturi umane invesmantate in costume poloneze si maghiare (Virgil Vatasianu, Istoria artei feudale in Tarile Romane).

O a patra consola figurativa reprezinta o masca umana. Cele doua blazoane apar pe bolta stelata, in chip de chei de bolta de la cadrul de usa situat in turn. Realizarea cu elemente sculptate de o buna calitate artistica, loggiei este atribuita de noile cercetari cunoscutului mester sibian Andreas Lapicida, care activa la sfarsitul secolului al XV-lea si in primii ani ai secolului al XVI-lea la Cristian, Cirta, Mosna, Atei si bineinteles la Sibiu.

Revenind la prima curte, semnalam existenta consolelor masive de piatra care sustin o galerie de acces la incaperile primului etaj, in acest corp. Asa cum am putut observa la turnul-locuinta, si aici reapar detalii de plastica asemanatoare: ancadramente de usi si ferestre gotice, cu sau fara baghete Incrucisate. Micul hol cu bolta stelata este situat la nivelul etajului. Acesta este urmat de trei incaperi, dintre care in ultima, dupa inlaturarea boltilor de provenienta mai recenta, a fost descoperit, in februarie 1982 un tavan pictat cu motive romboidale verzi. Acesta are dispozitia tavanelor casetate din perioada Renasterii si poate fi datat cu aproximatie, prin analogie cu tavane asemanatoare din bisericile din Buia, Codlea sau Vulcan, la sfarsitul secolului al XVII-lea sau inceputul secolului urmator. Casa a ajuns in proprietatea primarului Nicolaus Prol, dupa moartea lui Altemberger, survenita In 1491. Apoi aceasta a ajuns, din 1501, in cea a primarului Johannes Lulay care s-a casatorit cu vaduva proprietarului anterior.

Actualmente se ridica un nou corp de cladire, aflat in coltul de nord al ansamblului, care prin amploare depaseste tot ceea ce fusese ridicat pana atunci.
Este practic un edificiu realizat din parter si etaj, avand la ambele niveluri o serie de incaperi. La parter, acestea sunt boltite fie cilindric, fie in cruce, iar la etaj, cu exceptia a doua incaperi boltite in cruce, toate celelalte au tavan din grinzi aparente. Desi acest corp de cladire este plasat deja in secolul al XVI-lea, intre anii 1510 - 1520, mai conserva o serie de elemente gotice, cum ar fi usi cu cadre de baghete incrucisate sau cu muchii tesite, ferestre bipartite si tripartite refacute conform dispozitiei oferite de bowindowul turnului. De o factura mai noua, in acest context, este ancadramentul de usa al intrarii principale: chenar dreptunghiular cu extradosul lintelului decorat cu vrejuri. In ax, blazonul lui Johannes Lulay, plasat intre 1510 - 1520.

Conformatia ancadramentului este tipica pentru intrepatrunderea elementelor gotice cu cele ale Renasterii. Structura generala a acestuia - chenar dreptunghiular, elemente decorative dispuse pe extradosul lintelului in forma de friza, blazon, asezat in ax, pledeaza pentru noul stil. Baghetele incrucisate si vrejul indica, pe de alta parte, inca spiritul gotic. Initial, acest corp de cladire fusese alipit, in partea nordica, zidului de incinta si implicit turnului de poarta. Achizitionata prin licitatie de catre municipalitatea sibiana (in 1545, cu suma de l 922 guldeni si 64 dinari) de la urmasii lui Marcus Pempfflinger (cel care cumparase casa in 1521), in vederea transformarii sale in primarie, au fost facute noi modificari. A fost organizata o ampla sala de consiliu, cu suprafata marita fata de limitele zidului de incinta, astfel incat portiunea de cladire iesita in exterior pe directia nord a trebuit sustinuta de un stalp masiv, precum si de o insiruire de console. Acestei etape ii apartin si ferestrele tripartite de la etaj, cu ancadramente specifice Renasterii, avand de acum cunoscuta cornisa sustinuta de friza cu denticuli, dar alaturi de care coexista si ferestrele gotice.

In perioada secolelor XVI - XVII, ansamblul Primariei Vechi s-a amplificat cu inca doua corpuri de cladire, situate in sud si est, ambele fiind insa neesentiale din punct de vedere stilistic. Complexul de cladiri a primit astfel un plan aproximativ dreptunghiular si a servit drept primarie a orasului Sibiu pana in anul 1945. In cladire s-a inaugurat, In anul 1988, Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului National Brukenthal. Colectiile numismatice si de antichitati romane ale lui Samuel von Brukenthal Nucleul constituie actualul muzeu de istorie. Desi apreciabil ca numar, fondul de antichitati, detinand o serie de obiecte de valoare (statui, arme, obiecte uzuale), s-a bazat pe descoperiri intamplatoare, nefiind sistematizat. In schimb, de multa atentie s-au bucurat colectiile numismatice (monede antice grecesti si romane, medievale - unguresti, transilvanene, germane si din alte tari) care spre sfarsitul secolului al XVIII-lea contineau circa 35.000 piese.

In cursul secolului XX, prin asimilarea colectiilor de arme ale Societatii Carpatine Transilvanene si a colectiilor de istorie ale muzeului ASTREI, numarul total al bunurilor din patrimoniul sectiei de istorie a crescut considerabil. La toate acestea s-au adaugat atat materialele rezultate din numeroasele cercetari arheologice ale ultimilor ani, cat si din donatii si achizitii.

In acest fel, structura actuala a fondului arheologico-istoric este formata din circa 60.000 monede, 39.000 piese muzeale cu caracter arheologic (la care se adauga alte 82.000 fragmente de piese rezultate din sapaturi arheologice), aproape 14.000 obiecte de breasla si arta decorativa si circa l .900 arme. Dintre numeroasele expozitii permanente ale Muzeului de Istorie, mentionam urmatoarele: Arheologie preistorica si veche, Arheologie medievala, Sigilii si stampe, Cari Engber colectionar si bibliofil, Breslele sibiene, Cabinetul numismatic, Arme si armuri, Miscarea nationala si culturala din Transilvania In epoca moderna si Lapidariul antic si medieval.

Program de vizitare
Vara: zilnic intre 9:00 - 17:00; Luni inchis
Iarna: zilnic intre 10:00 - 16:00; Luni inchis

Ultimele postari

^ Top