English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Muzeul de Istorie

Roman, judetul Neamt

Telefon0233 727726
0233 734673
AdresaCuza Voda, 26

Descriere

Muzeul de Istorie din Roman a fost intemeiat la 1 septembrie 1957 si dupa ce a fost gazduit de mai multe imobile, muzeul a fost transferat in anul 1988 in Casa Negruzzi. Actuala expozitie de baza, amenajata in cele 15 sali, cu un spatiu de peste 700 mp., cuprinde un numar de aproximativ 5.000 piese, incepand cu epoca pietrei cioplite, pana la primul razboi mondial.

Expozitia prezinta zonal o parte din cursul mijlociu al Siretului, corespunzatoare fostului judet Roman. Muzeul detine o expozitie de baza, in care elementele ajutatoare au in vedere prezentarea unor situatii de santier, care ajuta la perceperea semnificatiei unor piese si chiar a unor fenomene ce trebuie reconstituite pe baza acestor exponate.

Dupa asigurarea unui numar suficient de piese pentru o expozitie permanenta, dupa ce muzeul deja trecuse prin inca doua localuri, cu un patrimoniu valoros provenit din sapaturi sistematice, s-a trecut, in anul 1962, la amenajarea unei expozitii de baza in cladirea din str. Cuza-Voda, Nr. 33.

Odata cu mutarea in acest local, s-au infiintat si doua sectii noi - de Stiinte ale Naturii si de Arta Plastica. Cea de stiintele naturii a durat doar cateva luni, deoarece in anul 1962 Muzeul din Adjud s-a mutat la Roman, iar cea de arta a fost transferata in anul 1968 intr-un local nou, unde se afla si in prezent.

In conditiile in care zestrea muzeului a crescut mult, in urma intenselor cercetari arheologice din zona, s-a impus o reorganizare a expozitiei de baza si procurarea unui nou spatiu, mult mai mare. Astfel, in anul 1988 muzeul a obtinut o noua cladire, in imediata vecinatate, pe str. Cuza-Voda, nr. 26, monument arhitectonic, cunoscuta sub denumirea de "Palatul Negruzzi".

Prima sala de la etaj a fost amenajata pentru ilustrarea inceputurilor orasului Roman, prin prezentarea unor materiale descoperite la cele doua cetati, cetatea de lemn si pamant si Cetatea Noua a Romanului, de piatra. Primele sase vitrine gazduiesc numeroase urme materiale gasite la aceasta cetate, din care se evidentiaza o frumoasa ceramica cenusie, lucrata la roata si ornamentata prin stampilare. De remarcat este faptul ca orasul Roman are cea mai bogata gama de astfel de piese din toata tara.

Interesant si unic este faptul ca cercetarile realizate in vecinatatile Romanului au dus la descoperirea a numeroase vase de acest tip, cu ornament diferit, dar forma identica. Tot din secolul XIV si inceputul secolului XV sunt prezentate in expozitie si alte materiale descoperite in Roman si in apropierea acestuia, dintre care se evidentiaza un frumos cercel din argint, de influenta bizantina, descoperit la Sabaoani, unicat in cultura medievala a Moldovei, obiecte de podoaba, ceramica, unelte si teracota, care indica un nivel destul de ridicat al populatiei din aceasta zona, in vremea aceea.

Documentele importante beneficiaza de o prezentare generoasa, acestea indicand participarea romascanilor la cele mai importante evenimente ale secolului XIX, printre care infaptuirea Unirii din 1859 si Razboiul de Independenta din anul 1877.
Ultima sala de la etaj ilustreaza evolutia economica a orasului la inceputul secolului XX. Cea mai bogata activitate se leaga de contributia orasului Roman la primul razboi mondial, prin regimentele cu care a participat la aceste lupte, dar si prin cateva personalitati romascane. Expozitia este incheiata cu cele cateva marturii legate de prezenta romascanilor la prima conflagratie mondiala.

Ultimele postari

^ Top