English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Ruinele Cetatii Ciceu

judetul Bistrita-Nasaud, Transilvania

Descriere

Ruinele Cetatii Ciceu - aceasta cetate a fost o fortareata medievala din regiunea judetului Bistrita-Nasaud, in zona de intalnire a teritoriilor localitatilor Dumbraveni, Ciceu-Corabia si Ciceu-Giurgesti.

In perioada evului mediu a fost parte a comitatului Belso-Szolnok (Solnocul Interior, inclus in comitatul Solnoc-Dabaca in anul 1876).
Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului XIII, intr-punct strategic, pe o colina vulcanica de 683 metri altitudine, de la care provine si numele de Ciceu (cuvantul maghiar csucs = varf).
Dieta Transilvaniei a decis demantelarea cetatii in anul 1544, dupa care amplasamentul a devenit cariera de pietre de moara. Ramasitele sunt in prezent in stare de avansata de stricaciune, iar elementele care au mai ramas inca nu permit cronologizarea.

Despre aspectul edificiului aflam cate ceva de la singura marturie iconografica, gravura din 1866, aceasta fiind mai mult o reprezentare romantica si nu una riguroasa a vestigiilor de la acea data.
Unul dintre turnurile prezentate are pe latura nordica o fereastra in stil gotic, al carui contur s-a pastrat pana in prezent.
Dar ipoteza ca cetatea ar fi functionat ca si locuinta este indoielnica, turnul fiind umplut si neavand indicii ale unei interventii dupa anul 1866. Al doilea turn are de fapt o pozitie diferita fata de cea din gravura, el aflandu-se la 4 metri distanta de cel dintai, fiind suspendat deasupra prapastiei.

In partea sudica a cetatii mai sunt pastrate doua portiuni de zid, iar in partea nord-estica se observa ramasite ale santului de aparare, cu o deschidere de 3-5 metri, precum si a valului de pamant ridicat in fata acestuia. Este probabil ca un zid pornea din partea nord-estica a cetatii, pana in partea nord-vestica, unde se lipea de dealul Magura. Acesta este legat de dealul cetatii printr-o sa ingusta si contribuia la protejarea constructiei dinspre vest. Grosimea probabila a curtinelor era cuprinsa intre 1,3-4 metri. In ansamblu, edificiul evidentia excelent de bine un sistem de protejare natural, fiind foarte greu de cucerit.

O restaurare este greu de realizat, cel putin in conditiile de la momentul actual. S-a postulat o forma poligonala aducandu-se ca argument stema adoptata la 1746 de comitatul Belso-Szolnok. Aceasta ilustreaza intr-adevar imaginea stilizata a unei cetati in ruina, prevazuta cu patru turnuri in plan patrat, asezata pe un varf de deal si cu o piatra de moara la poale. Desi este posibil ca referinta sa fi fost facuta la ruinele Cetatii Ciceului, precizia unei ilustrari heraldice tarzii, necoroborata cu alte elemente, ridica indoieli.


Ultimele postari

^ Top