English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

2120 locatii

Obiective turistice

0  rezultate
 
Lista rezultatelor
 

1-6 / 2120 »

Cetatea Sighisoara

Sighisoara, judetul Mures

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale realizate in stilul gotic rural, dar si in stilurile renascentist si baroc, care sunt rezultatul unui efort constructiv aparut mai tarziu [citeste mai mult]

Cetate, Categoria: Istoric
8 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Barsana

judetul Maramures, Maramures

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli' din Barsana este o manastire de maici, situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei, unde [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios | Biserica, Categoria: Religios
21 x Imagini
6 x Filme
UNESCO

Manastirea Voronet

Gura Humorului, judetul Suceava

Ctitorita de catre Stefan cel Mare, Biserica Manastirii Voronet cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie. Avand o ingeniozita [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
18 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA)

Delta Dunarii, judetul Tulcea

Odata cu aderarea Romaniei la Conventia de la Ramsar in 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (DDBRA) a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor [citeste mai mult]

Parc, Categoria: Natura
12 x Imagini
0 x Filme
UNESCO

Manastirea Humor

Gura Humorului, judetul Suceava

Situata la o distanta de 5 - 6 km de Gura Humorului, Manastirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Aceasta a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
7 x Imagini
2 x Filme
UNESCO

Manastirea Hurezi (Horezu)

Horezu, judetul Valcea

Manastirea Hurezi este considerata cel mai maret si vast complex de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca, reprezentativ pentru stilul brancovenesc. Se localizeaza in nordul judetului Valce [citeste mai mult]

Manastire, Categoria: Religios
9 x Imagini
1 x Filme
UNESCO

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

judetul Hunedoara, Transilvania

Descriere

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (avand denumirea completa Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) este cunoscuta in istorie drept capitala Daciei romane, ridicata la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele vechiului oras reprezinta azi partea cea mai importanta a complexului arheologic din localitatea Sarmizegetusa, judetul Hunedoara.

Cum capitala antica a Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, se gasea in Muntii Orastiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romana se situa pe un teren neted, in bazinul Hategului, la o inaltime de 531 m. Orasul era situat la o distanta de aproape 8 km de trecatoarea care lega regiunile Banat si Transilvania, trecatoare denumita in antichitate Tapae, in prezent 'Portile de Fier ale Transilvaniei'.

Alegerea asezamantului pentru ridicarea orasului a fost facuta tinandu-se cont de avantajele strategice si economice, cu Muntii Retezat in partea sudica si Muntii Poiana Rusca in cea nordica. Acestia reprezentau obstacole naturale dificil de strabatut pentru eventualii atacatori.

Metropola se intindea pe teritoriul de la Tibiscum la Micia, pana la intrarea Jiului in defileu, un teritoriu favorabil dezvoltarii, capitala fiind protejata de castrele Tibiscum, Voislova, Micia si Bumbesti. Ulpia Traiana era strabatuta de drumul imperial care incepea de la Dunare si facea legatura cu nordul provinciei, Porolissum (Moigrad).

Deoarece romanii incercau sa evite o lupta foarte grea la Tapae in urmatoarea lor expeditie impotriva dacilor, acestia au plasat la sfarsitul campaniei din 101-102 d.C., la distanta de 8 km est de Portile de Fier, in Campia Hategului, o garnizoana romana. Pe acest asezamant al taberei militare romane se va ridica, dupa celebra victorie din anul 106 d.C., un mare oras, capitala unei noi provincii a Imperiului Roman.

Ulpia Traiana a fost ridicata de guvernatorul Daciei Romane, Decimus Terentius Scaurianus si prezenta o forma specifica acelei perioade la romani: un patrulater cu laturile rotunjite. Ulpia Traiana se intindea pe o suprafata de 32,4 ha, cu o lungime de 600 m, latime de 540 m, inaltimea zidului de 4-5 m. Peretele era format din blocuri de piatra cioplite, combinate cu mortar si era dotat in partea de sus cu creneluri, prezentand pe fiecare latura cate o poarta.

Portile de pe laturile paralele erau legate intre ele prin doua strazi principale, care parcurgeau cetatea dintr-o parte in alta. Piata se gasea in inima orasului delimitat de zidurile de aparare si se afla la intersectia celor doua strazi principale amintite mai sus. Daca in interior erau cladirile administrative si religioase, la exterior insa se gaseau case, gospodarii, unele temple, dar si constructii publice si particulare precum si cimitirele.

La scurt timp de la ridicare, are loc o rascoala a sarmatilor in 117-118 d.C. Ea a fost oprita cu cruzime de Quintus Marcius Turbo, trimis de imparatul Hadrian. Ca recunostinta pentru nimicirea rascoalei, conducerea orasului a construit in 118 d.C. un monument in numele lui Hadrian, iar in 119 d.C. o inscriptie de multumire pentru Turbo. Cum din anul 166 popoarele 'barbare' care se aflau la granita imperiului in frunte cu marcomanii si dacii liberi, ataca provincia, guvernatorii Daciei au luptat din greu ca s-o apere.

In anul 241, la Sarmizegetusa, consiliul celor trei Dacii (Dacia era impartita in 3 provincii administrative: Dacia Porolissensis, Dacia Apulensis si Dacia Malvensis) se afla sub autoritatea imparatului Gordian al III-lea (238-244), iar colonia insasi era devotata imparatului in 239.

De la Hadrian si pana la Philippus (244-249), Dacia a trecut printr-o perioada linistita si infloritoare cu mici intreruperi. Pe timpul lui Philippus a avut loc invazia carpilor si cel mai mult a suferit regiunea dintre Olt si Dunare. In anul 250, Decius a fost oficiat ca restitutor Daciarum de catre Colonia Nova Apulensis, iar Ulpia Traiana i-a construit o statuie din bronz in semn de multumire pentru protejarea Daciei de goti si carpi. In ultimile doua decenii ale dominatiei romane s-a facut simtita criza imperiului Daciei si in metropola ei.

Astfel, in vremea lui Gallienus (253-268), circulatia baneasca pe teritoriul Sarmizegetusei scade. Datorita atacurilor 'barbare' si din cauza lipsei solutiilor de a apara Dacia, imparatul Aurelian hotaraste retragerea peste Dunare a armatei si functionarilor, acestia fiind urmati si de proprietarii de pamant si de sclavi, dar nu de marea masa a populatiei.

Orasul a continuat sa existe cu o populatie redusa si modesta, care isi ducea viata in palatele parasite si care in caz de invazie, se adapostea in amfiteatru, devenit atunci o fortareata rezistenta. Se poate afirma ca viata din oras a incetat odata cu invazia hunilor si a popoarelor aduse de acestia si mai ales dupa moartea lui Attila cand lipsa de organizare a dus la un haos total.

In prezent, complexul arheologic de la Sarmizegetusa cuprinde:
• Amfiteatrul
• Templul zeitei Nemesis
• Templul lui Liber Pater
• Templul zeilor Domnus si Domna
• Sanctuarul Zeilor Aesculapius si Hygia

Ultimele postari

^ Top