English
Contact
Adauga la Favorite
Comunitate
Informatii turistice
Despre Romania
Acasa

Informatii turistice

Transport

Romania, prin asezarea geografica, reprezinta zona de intersectie a mai multor magistrale de transport, care fac legatura intre nordul si sudul Europei, precum si intre vestul si estul acesteia. Pe de alta parte, reteaua de transport din Romania asigura legatura intre reteaua de transport comunitara si reteaua de transport a statelor necomunitare vecine din Europa de Est si Asia. Reteaua de transport din Romania este destul de variata, transporturile sunt urbane in interiorul localitatilor dar si interurbane.

Cai Rutiere

Romania detine o retea de cai rutiere ce totalizeaza circa 198.817 kilometri, din care o mica parte de 60.043 sunt drumuri modernizate. Transportul interurban din Romania se desfasoara in special pe cale rutiera cu autocare si microbuze, majoritatea fiind proprietate privata. Numarul kilometrilor de autostrada din Romania in luna martie 2009 era de  280.
Drumurile Europene care trec prin Romania sunt: E58; E60; E68; E70; E79; E81; E85; E87 (Clasa A); E574; E576; E577; E578; E581; E583; E584; E671; E673; E675; E771 (clasa B).

Regulament de circulatie pe soselele din Romania
Viteza si distanta dintre vehicule

Art.48. - Conducatorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in functie de conditiile de drum, astfel incat sa poata efectua orice manevra in conditii de siguranta.
Art. 49. – (1) Limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h.
(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoria A si B, si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere.
(3) Pe anumite sectoare de drum, tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu avizul politiei rutiere, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 km/h pentru tramvaie si de 30 km/h pentru toate autovehiculele.
(4) Limitele maxime de viteza, in afara localitatilor, sunt:
a) pe autostrazi - 130 km/h;
b) pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) - 100km/h;
c) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.
Art.50. - (1) Vitezele maxime admise în afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art.15 alin.(2) sunt:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A, B si BE;
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalate categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, CE, D si DE si subcategoriile D1 si D1E;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1, C1 si C1E;
d) 45 km/h, pentru tractoare si mopede.
(2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
(3) Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h în localitati, iar în afara localitatilor de 70 km/h.
(4) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Art.51. - Conducatorul unui vehicul care circula in spatele altuia are obligatia de a pastra o distanta suficienta fata de acesta, pentru evitarea coliziunii.

Cai ferate

Operatorul national al cailor ferate este Caile Ferate Romane (CFR), care functioneaza pe retea impreuna cu alte firme de transport private. fiind a patra ca marime din Europa.
Lungimea cailor ferate: 22.247 km (8.585 km electrificati)

 • Ecartament international (UIC): 21.811 km
 • Ecartament ingust: 487 km (1996)

Transportul feroviar de marfuri si calatori a inregistrat o scadere dramatica de la nivelurile record din 1989, in special din cauza scaderii produsului intern brut in anii 90, cresterea ratei somajului si a concurentei transportului rutier. In anul 2007 au fost puse in circulatie 1600 trenuri, din care majoritatea era formata din trenuri locale (personale).
Reteaua de cale ferata este constituita din 9 magistrale principale din care se desprind mai multe magistrale secundare.

CFR Calatori, sectia de transport pasageri a CFR, opereaza sapte tipuri de trenuri atat pe teritoriul tarii cat si in trafic international. Tipurile de trenuri ale CFR Calatori sunt:

 • Personal (P), numerotate de la 2000 la 9999
 • Accelerat (A), numerotate de la 1000 la 1999
 • Rapid (R), numerotate de la 200 la 499, de la 600 la 999 si de la 10000 la 14999
 • Rapid Internaţional (RI), numerotat de la 300 la 499
 • Inter City (IC), numerotate de la 500 la 599
 • Euro Night (EN) (Are aceleasi tarife ca un R-in prezent circula o singura pereche in rang de tren rapid si anume R 370/371 (ISTER-BUCURESTI NORD-BUDAPESTA)
 • Euro City (EC) (In acest an nu circula astfel tren), EC 46/47 TRAIANUS (a circulat intre Budapesta-Bucuresti Nord; acum circula ca tren IC intre Budapesta-Timisoara)
 • Special (S), numerotate de la S1 la S9

Limita de viteza pentru toate trenurile din Romania este de 160 km/h, desi singura ruta pe care trenurile pot circula cu o asemenea viteza este Bucuresti - Constanta. De asemenea, pe ruta Bucuresti - Campina se poate circula cu 140 km/h. Viteza medie a trenurilor (incluzand opririle in statii), conform rapoartelor CFR din 2004, este: 34,3 km/h pentru trenurile personale, 67 km/h pentru trenurile accelerate, 85 km/h pentru trenurile rapide si 87 km/h pentru trenurile Inter-City
In prezent, cea mai lunga ruta (ca durata) din România este Oradea - Mangalia (913 km), ruta care se face in sezonul de vara în 19 ore cu un tren rapid. Cea mai lunga ruta pentru un tren Inter-City este Oradea - Bucuresti, calatorie care dureaza 11 ore.

Legaturi cu alte tari
Romania are legaturi feroviare cu toate tarile vecine. Daca pentru Ungaria, Serbia si Bulgaria in trecerea frontierei nu intervine nicio problema, in cazul Ucrainei si Repubicii Moldova se face schimbarea de ecartament de la 1435 mm la 1524 mm.
Capitala tarii este legata prin 8 perechi de trenuri cu destinatia Budapesta, Viena, Praga, Venetia, Belgrad, Moscova, Chisinau, Sofia, Istanbul si Salonic. Din principalele orase din Ardeal pleaca trenuri spre Budapesta si Debrecen (Ungaria).

Transportul aerian

Transportul aerian din Romania se desfasoara intre marile orase, traficul de pasageri fiind comparativ cu alte tari din Europa, respectiv 2.110.000 pasageri in anul 2006 in traficul intern. In prezent sunt deschise traficului de pasageri un numar de 16 aeroporturi dintre care doua in capitala : Henri Coanda si Aurel Vlaicu.
La 18 septembrie 1954 s-a infiintat compania TAROM (Transporturile Aeriene Romane).
Pe piata autohtona sunt prezente companiile low-cost Blue Air (Romania), Wizz Air (Ungaria), SkyEurope (Slovacia), MyAir (Italia), Germanwings (divizia low-cost a Lufthansa) si Easyjet (Marea Britanie).
In Romania exista 62 de aeroporturi.

 • Aeroporturi cu piste pavate: 25
 • Aeroporturi cu piste nepavate: 37
 • Helioporturi: 1

Transport Maritim

Transportul fluvial romanesc este inca la un nivel foarte redus (sub un procent) dar avand potential de crestere mare datorita raurilor navigabile dar si a fluviului Dunarea.
In 2006, in Romania existau 1.731 km de ape navigabile din care:

 • 1.075 km pe Dunare;
 • 524 km pe rauri secundare;
 • 132 km pe canale.

Romania detine 2.251 de nave fluviale de categoria I, care pot efectua misiuni economice pe apele fluviale internationale si aproximativ 587, care pot naviga doar pe partea romaneasca a Dunarii si pe raurile interioare. Cele mai multe nave inmatriculate sunt cele de agrement, circa 13.246, turismul de agrement pe Dunare si cel in apele maritime ale Romaniei dezvoltandu-se in ultimii ani. Important pentru Romania este Canalul Dunare-Marea Neagra ce leaga portul Cernavoda cu portul maritim Constanta, scurtand cu aproximativ 400 ruta marfurilor de la Marea Neagra pana la porturile dunarene din Europa Centrala.

Porturi

 • Porturi la Marea Neagra: Constanta (cel mai mare port si santier naval la Marea Neagra), Mangalia, Sulina, Navodari.
 • Porturi pe Dunare:Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin,Oltenita.
 • Porturi pe canalul Dunare-Marea Neagra: Cernavoda, Poarta Alba, Constanta Sud, Agigea, Medgidia.
 • Porturi pe Canalul Bega: Timisoara

Transpotul in comun

Principalele mijloace de transport in comun sunt autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si microbuzele, in general operate de regii autonome administrate de autoritatile locale (de exemplu, Regia Autonoma de Transport Bucuresti). Singurul oras care dispune de un sistem de metrou este Bucuresti. Metroul din Bucuresti a fost deschis in 1979, astazi fiind cel mai folosit mijloc de transport din Bucuresti, avand in medie 600.000 de pasageri zilnic (in zilele lucratoare), o lungime a retelei metroului de 63 km si 45 de statii.

Tranzitul in Romania

Cetatenii Statelor Unite ale Americii cat si cetatenii majoritatii tarilor europene nu necesita viza de intrare in Romania pentru calatorii de afaceri sau turistice. Este necesara viza doar daca sederea in Romania este mai mare de 90 de zile (Andorra,  Antigua and Barbuda, Argentina, Australia, Bahamas, Barbados, Brazil, Brunei, Canada, Chile, Costa Rica, Croatia, Guatemala, Holy See, Honduras, Israel, Japan, Malaysia, Mauritius, Mexico, Monaco, New Zealand, Nicaragua, Panama, Paraguay, Saint Kitts and Nevis, Salvador, San Marino, Seychelle, Singapore, South Corea, United States of America, Uruguay, Venezuela, Statele Uniuni Europene).
Pentru intrarea in Romania este necesar un pasaport valid, iar cetatenii Uniunii Europene pot folosi ID -ul.
Nu exista taxa de intrare sau iesire din tara
Daca sunteti cetateanul unei tari care nu necesita viza pentru intrarea in Romania, si doriti sa stati mai mult de 90 de zile, sunteti obligat sa obtineti o viza de la ambasadele Romaniei din tara respectiva, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Tipurile de vize acordate de Romania sunt urmatoarele

 • Viza de tranzit aeroportuar (simbol A.)
 • Viza de tranzit (simbol B)
 • Viza de scurta sedere (simbol C)
 • Viza de lunga sedere (simbol D)

Tarile ai caror cetateni au nevoie de visa pentru intrarea sau tranzitul in Romania sunt: Afganistan, Africa de Sud, Albania, Algeria, Angola, Arabia Saudita, Armenia, Azerbaidjan, Bahrein, Bangladesh, Belarus, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia
Bosnia si Hertegovina, Botswana, Burkina Faso, Burma/Myanmar, Burundi Cambodgia, Camerun, Capul Verde, Republica Centrafricana, Ciad, Republica Populara Chineza, Columbia, Comore, Congo, Coasta de Fildes, Coreea de Nord, Cuba, Republica democrata Congo, Djibouti, Dominica, Republica Dominicana, Ecuador, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Etiopia, Fiji, Filipine, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Gabon, Gambia, Georgia, Ghana, Grenada, Guineea, Guineeea Bissau, Guineea Ecuatoriala, Guyana, Haiti, India, Iordania, Indonezia, Iran, Irak, Jamaica, Kazahstan, Kenya, Kiribati, Kuwait, Kirgistan, Laos, Liban, Lesotto, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Maldive, Mali, Insulele Marshall, Marianele de Nord, Mauritania, Micronezia, Moldova, Mongolia, Maroc, Mozambic, Muntenegru,  Namibia, Nauru, Nepal, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palau, Papua Noua Guinee, Peru, Qatar, Rusia, Rwanda, Samoa de Vest, Sao Tome si Principe, Senegal, Serbia, Sierra Leone, Insulele Solomon, Siria, Somalia, Sri Lanka, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Sudan, Surinam, Swaziland, Tadjikistan, Tanzania, Thailanda, Timor-Leste, Togo, Tonga, Trinidad, Tobago, Tunisia, Turcia, Turkmenistan,  Tuvalu, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vanuatu, Vietnam, Yemen, Zambia, Zimbabwe.

Viza pentru intrare este acordata de catre ambasadele sau consulatele Romaniei in strainatate. Vizele pot fi emise pentru o singura intrare sau mai multe intrari.

^ Top